روغن یکی از افزودنیهایی است که میزان و چگونگی استفاده از آن در سلامت غذا نقش مهمی دارد. در آشپزخانههای صنعتی به طور معمول مواد غذایی را به روش غوطهوری در روغن سرخ میکنند. غذاهایی مانند مرغ، ماهی، کتلت و انواع کوکو میزان زیادی روغن را به خود جذب میکنند.
اگر در هنگام سرخ کردن، روغن به نقطه دود برسد ترکیبات آن شروع به تغییر کرده و ترکیباتی مضر در آن ایجاد میشود که میتواند سرطانزا باشد. همچنین این روش علاوه بر تولید چربی ترانس، تمام ویتامینهای مواد غذایی را نیز از بین میبرد. آیا دستگاهی وجود دارد که غذا را بدون روغن اما خوشمزه بپزد؟ با ما همراه باشید.
چربیهای ترانس و مقادیر زیاد چربیهای اشباعشده حاصل از غذاهای سرخ کردنی خطر ابتلا به بیماریهای غیرواگیر نظیر امراض قلبی-عروقی، سرطانها، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت را افزایش میدهند.
بر اساس آمار تعداد مرگ به علت بیماریهای غیرواگیر در ایران نزدیک به 300 هزار نفر است که 24 درصد آن را افراد زیر 60 سال تشکیل میدهند. سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که 72 درصد تمام مرگها در ایران به علت بیماریهای غیرواگیر باشد.
در سال ١٣٩٣، حدود ١١٢ هزار مورد سرطان در کشور گزارش شده و طبق برآوردهای سازمان جهانی بهداشت پیشبینی میشود تا 15 سال آینده این بیماری علت 80 درصد مرگ و میرها در ایران باشد.
تحقیقات نشان میدهد شیوه زندگی نامناسب، عدم فعالیت بدنی، مصرف ناکافی میوهها و سبزیجات و افزایش مصرف سیگار، مشروبات الکلی و غذاهایی که حاوی روغن هستند، از دیگر علل بروز سرطانها به شمار میآیند.
در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد روغنهای مصرفی ترانس بالایی دارند که کلسترول بد خون را افزایش میدهند. میزان کلسترول بالا نیز در حدود یک چهارم جمعیت افراد بالغ کشور گزارش شده که از عوامل بروز سرطان است.
در ایران طبق برآوردهای آماری هزینه مستقیم برای سرطان حداقل به ۳۰۰۰ میلیارد تومان میرسد و مجموع هزینههای مستقیم و غیرمستقیم سرطان هم بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان در سال است. بدیهی است با پیشگیری میتوان در هزینههای درمان صرفهجویی کرد.
فرهنگسازی و ترویج غذای سالم در حوزه طبخ خانگی با استفاده از تبلیغات رسانهای و تاکید بر استفاده از روغنهای سالم انجام میشود؛ اما موضوع این است میزان مصرف روغن در منازل نسبت به آشپزخانههای صنعتی بسیار ناچیز است.
کارمندان و پرسنل سازمانها، ادارات، مراکز نظامی، دانشجویان و... با مصرف کردن غذاهای ناسالم در سنین میانسالی دچار مشکلات و بیماریهای غیر واگیر میشوند. بنابراین دولت مجبور است بخش اعظمی از بودجه خود را صرف درمان افرادی کند که غذای ناسالم مصرف کردهاند.
در جدول زیر میزان مصرف روغن در پخت با روش سنتی برای 1000 پرس غذا محاسبه شده است:
نوع غذا |
میزان مصرف روغن در روش سنتی (به ازای هر پرس) |
میزان مصرف روغن در روش سنتی (کیلوگرم) |
ماهی |
70 گرم |
70 = 70 گرم × 1000 پرس |
ناگت / شنیتسل |
40 گرم |
40 = 40 گرم × 1000 پرس |
مرغ اکبر جوجه |
40 گرم |
40 = 40 گرم × 1000 پرس |
مرغ سوخاری |
40 گرم |
40 = 40 گرم × 1000 پرس |
کتلت |
35 گرم |
35 = 35 گرم × 1000 پرس |
کوکو سبزی |
35 گرم |
35 = 35 گرم × 1000 پرس |
کوکو سیب زمینی |
35 گرم |
35 = 35 گرم × 1000 پرس |
((این امکان وجو دارد جدول ها در تلفن همراه شما بصورت کامل قابل رویت نباشد، جهت رویت کامل جدول ها گوشی همراه خود از حالت عمودی به حالت افقی قرار دهید.))
بنابراین تغذیه در همه بخشهای زندگی افراد شامل سلامت جسمی و درمان بیماریها تاثیرگذار است. بحث تغذیه در پیشگیری از بیماریها و حتی ایجاد آن، نقش بسزایی را ایفا میکند. چاقی، دیابت، سکتههای قلبی، بیماریها و نارساییهای قلبی، افزایش فشار خون و عوارض زیاد آن، سکتههای مغزی و آسیبهای ناشی از آن، بیماریهای اسکلتی استخوانی، پوکی استخوان و سرطانهای مختلف همه با بهبود تغذیه قابل پیشگیری هستند.
متاسفانه در حوزه طبخ صنعتی، روغن به میزان زیاد با روش پخت نادرست مورد استفاده قرار میگیرد.
در اروپا فرهنگ و رژیم غذایی سالمی وجود دارد. غذاهای متنوع از گوشتها و سبزیجات علاوه بر اینکه سرشار از مواد مغذی مانند املاح، ویتامینها، پروتئینها و... هستند، با روش و ابزار پخت مناسبی طبخ میشوند تا ریزمغذیها حفظ شوند. اصلاح روش پخت به کمک تجهیزات آشپزخانه صنعتی مدرن مانند فر کامبی، مصرف روغن را به طور کامل حذف کرده یا به حداقل رسانده است.
این دستگاه در حوزه صنعتی کشور وجود دارد که بدون نیاز به روغن یا با کمترین میزان روغن، انواع طبخها را با بهترین کیفیت و در کمترین زمان ممکن انجام میدهد.
فرهای کامبی استیمر بروج با امکان پخت به 3 روش گردش هوای داغ (کانوکشن)، بخار و ترکیب بخار و هوای داغ مزایای زیادی برای پخت غذای سالم دارند که از آنها میتوان به حذف روغن یا کاهش چشمگیر آن، حفظ مواد مغذی و افزایش ارزش غذایی، افزایش ظرفیت پخت به دلیل سرعت در پخت، تنوع منوی غذایی، عدم نیاز به تجهیزات متعدد در آشپزخانه، کیفیت ثابت و تکرارپذیری، عدم نیاز به نظارت دائم آشپز بر پخت غذا، کاهش هزینهها، صرفهجویی در مصرف انرژی و... اشاره کرد.
جدول مقایسهای میزان مصرف روغن در روش سنتی و فر کامبی استیمر بروج برای 1000 پرس غذا
نوع غذا |
میزان مصرف روغن در روش سنتی (به ازای هر پرس) |
میزان مصرف روغن در روش سنتی (کیلوگرم) |
میزان مصرف روغن در فر کامبی (به ازای هر پرس) |
میزان مصرف روغن در فر کامبی (کیلوگرم) |
ماهی |
70 گرم |
70 = 70 گرم × 1000 پرس |
اسپری روغن / 5 گرم روغن |
5 = 5 گرم × 1000 پرس |
ناگت / شنیتسل |
40 گرم |
40 = 40 گرم × 1000 پرس |
اسپری روغن / 5 گرم روغن |
5 = 5 گرم × 1000 پرس |
مرغ اکبر جوجه |
40 گرم |
40 = 40 گرم × 1000 پرس |
اسپری روغن / 5 گرم روغن |
5 = 5 گرم × 1000 پرس |
مرغ سوخاری |
40 گرم |
40 = 40 گرم × 1000 پرس |
اسپری روغن / 5 گرم روغن |
5 = 5 گرم × 1000 پرس |
کتلت |
35 گرم |
35 = 35 گرم × 1000 پرس |
اسپری روغن / 5 گرم روغن |
5 = 5 گرم × 1000 پرس |
کوکو سبزی |
35 گرم |
35 = 35 گرم × 1000 پرس |
اسپری روغن / 5 گرم روغن |
5 = 5 گرم × 1000 پرس |
کوکو سیب زمینی |
35 گرم |
35 = 35 گرم × 1000 پرس |
اسپری روغن / 5 گرم روغن |
5 = 5 گرم × 1000 پرس |
((این امکان وجو دارد جدول ها در تلفن همراه شما بصورت کامل قابل رویت نباشد، جهت رویت کامل جدول ها گوشی همراه خود از حالت عمودی به حالت افقی قرار دهید.))
با فر کامبی بروج میتوان انواع کتلت، کوکوی سبزی، کوکوی سیب زمینی، انواع سوخاری و شنیتسل را با کمترین میزان مصرف روغن در حد چند اسپری آماده کرد.
انواع ماهی، سیب زمینی خلالی و سایر سبزیجات را میتوان در این دستگاه بدون حتی یک قطره روغن طبخ کرد.
سبزیجات بخارپز مانند گل کلم، هویج، کلم بروکلی، قارچ، کدو و... در فر کامبی بروج حفظ بافت، ساختار، مواد مغذی، شکل و رنگ سبزیجات و آبدار نگه داشتن غذا در طی فرآیند پخت میشود. حالت بخار فر کامبی برای بخارپز کردن سبزیجات و غذاهای دریایی ایدئال است.
ممکن است این تصور وجود داشته باشد غذای بدون روغن مانند غذاهای رژیمی طعم و ظاهر مطلوبی ندارد، اما تکنولوژی پیشرفته فر کامبی بروج انواع غذاهای بدون روغن را با طعم و ظاهری فوقالعاده آماده میکند.
نگارنده مطلب :تیم مارکتینگ دیجیتال شرکت بروج
جهت اطلاع بیشتر لینک زیر را کلیک نمایید