نقاط شلوغ و پرتردد شهر می تواند بهترین مکان برای تاسیس رستوران یا کافی شاپ باشد ولی گاها به دلیل کمبود جا و یا تردد موقت امکان تاسیس رستوران نمی باشد. این مشکل باعث پیدایش فودکار یا ماشین غذا شد.ماشین غذا به خودرویی گویند که تجهیزات رستوران، کافی شاپ، فست فود یا … در آن تعبیه شده و امکان ارائه خدمات رستورانی را دارند. همچنین اغلب ویژگی های یک رستوران را مانند منو دیجیتال دارند. از این ایده استقبال زیادی شد و به همین ترتیب امروزه در نقاط مختلف جهان ماشین های غذا دیده می شوند.
فرض کنید که یک رستوران کامل با همه تجهیزات دارید که قابل جابجایی است، این قابلیت جذاب است نه؟ حال علاوه بر این در نظر داشته باشید که به طور فصلی و بنابردلایل زمانی یا مناسبت ها می توانید رستوران خود را به محیط های شلوغ تر در آن زمان ببرید.
داشتن رستوران در خودرو ون نیاز به مجوز خاصی ندارد. این مورد می تواند یکی از مزیت ها محسوب شود زیرا اغلب مدیران علاقه ای به دردسر های امور اداری ندارند. رستوران های ثابت نیاز به مجوز، پروانه کسب و کارت سلامت و … دارند.
هزینه خرید ون و راه اندازی رستوران در آن قطعا از اجاره مکان و تجهیزات یک رستوران ثابت کمتر است. هزینه اجاره یا خرید مکان در شهر های بزرگی چون تهران، مخصوصا مکان هایی که نسبتا تردد در آن ها زیاد است بسیار زیاد است و ریسک مالی را برای کسانی که قصد راه اندازی دارند را بسیار بالا می برد. رستوران های ثابت طبیعتا فضای بزرگتری دارند و تهیه تجهیزات بیشتری نیاز دارند. با انتخاب ماشین غذا به جای رستوران ثابت در هزینه تجهیزات نیز صرفه جویی می شود.
برای راه اندازی رستوران سیار یا ماشین غذا اول از همه به یک خود مناسب نیاز دارید. این خودرو باید فضای مناسبی برای جایگذاری تجهیزات را داشته باشد. علاوه بر این باید به ارتفاع سقف آن توجه داشته باشید تا برای حرکت خود یا پرسنلی که استخدام می کنید فضای کافی وجود داشته باشد. البته فقط این موضوع حائز اهمیت نیست، عوامل بیشتری در انتخاب خودروی سیار رستورانی دخیل هستند. خودرو های وانت از فضای کافی برخوردار هستند ولی مسقف نیستند و در روزهای بارانی یا برفی ممکن است به تجهیزات رستوران آسیب برسد. بهترین گزینه برای انتخاب خودرو سیار ون می باشد. هم فضای مناسبی دارند و هم مسقف هستند. اکثر فودکارهایی که در شهر مشاهده می شود نیز از همین نوع هستند.
در قدم بعدی تهیه تجهیزات و نصب آن است. اکثر تجهیزات مصرفی رستوران ها ساخت داخل است که می توانید از کارخانجات تهیه نمائید. فرایند نصب آن ها روی خودرو کمی دشوار است که برخی از مرکز های فنی خودرو به طور تخصصی این کاررا انجام می دهند. بخشی از فضا برای ذخیره آب، گاز و برق که نیاز های اساسی پخت و پز در رستوران است اختصاص می یابد.
موضوع بعدی که برای فعالیت ماشین غذا اهمیت دارد نقطه ای است که توقف می کند و قصد ارائه خدمات دارد. باید توجه داشته باشید که آن نقطه، مزاحمتی برای کسی نداشته باشد که باعث شکایت لفظی یا کتبی شود. ممکن است بعد از گذشت مدت ها فعالیت و جذب مشتری و تبلیغات این اتفاق بیوفتد که ضرر بزرگی به حساب می آید و ممکن است مجبور به جابجایی شوید و مشتریان فعلی خود را از دست بدهید. بهتر است دائما با مشتریان خود در ارتباط باشید. به همین منظور می توانید از باشگاه مشتریان رستوران استفاده کنید.
نتیجه گیری
رستوران های سیار با ماشین های غذا می تواند به عنوان کسب و کار کوچکی در حوزه کافه و رستوران انتخاب خوب و به صرفه ای باشد که با کمی تبلیغات و هوشمندی در تصمیمات، مخصوصا انتخاب موقعیت مکانی رستوران و سلیقه مشتری سودآوری زیادی به همراه داشته باشد. در حوزه رستوران، در هر وسعتی که باشید می توانید به فروش چند برابری و کاهش هزینه های اضافی به سادگی برسید.
منبع : ماپرا